Interiør

GUIDE: KALKMALINGS VÆG

Hej allesammen 🙂

En del af spurgt ind til vores væg inde på børneværelset, som vi for nyligt har malet. Da vi bor i en lejelejlighed kunne vi ikke spartle med Kabe, som er så populært for tiden og som også giver en flot struktur på væggen, men som også skulle være noget besværligt. Jeg kiggede derfor rundt på nettet og stødte på kalkmaling fra Jotun fra serien Lady Minerals. Kalkmalingen gør væggen helt mat ligesom kalk, men hvis der skal males med almindelig maling efterfølgende kan man sagtens det, så du laver ikke noget permanent. Farverne i serien er inspireret fra naturen og er utrolig flotte, så det var virkelig svært at vælge. Mange troede vi ville vælge en lyserød væg, men da vi har købt nogen ting i lyserødt synes jeg at det ville blive alt for rodet og lidt for voldsomt. Jeg havde tænkt det skulle være i en grålig nuance for at give noget kontrast og rustikhed til alt det lyserøde, derfor valgte vi farven “grå skifer” (link her). Det gode ved kalkmaling for en gravid som mig er også at de er vandbaseret, har et lavt VOC indhold og det lugter overhovedet ikke som almindelig maling. Derudover er det et miljøvenligt produkt, som også kan bruges hvis man skal male et møbel osv. 

Fremgangsmåde

Da vi havde en forholdvis nymalet hvid væg fra da vi flyttede ind, var det ikke nødvendigt at vaske den. Det er vigtigt man lige får tjekket væggen er ren osv. så underlaget er ensartet. Derefter kan man tape væggen op som man plejer, så der kommer en fin hvid kant og man får beskyttet panelerne.

 • Lady Minerals har en meget tyk konsistens, så sørg for at røre godt i den.
 • Husk at have pensler, da man ikke ruller malingen på men netop bruger pensler for at give væggen en struktur.
 • Jo vildere strøg du laver, jo mere struktur får du, så det er bare med at gå amok fra den ene side, til den anden. Hvis man gerne vil have et mere roligt udtryk skal man lave længere strøg.
 • Det er vigtigt at man ikke laver et tykt lag, som man normalt ville gøre med almindelig maling. Man skal sprede kalkmalingen helt ud, så den dækker selvfølgelig, men så det er i et tyndt lag. Ellers vil der komme små klumper og bobler når den tørrer.

 • Man skal ikke få et chok når man begynder at male fordi den er helt mørk i farven. Det havde jeg heldigvis læst på forhånd, så jeg vidste godt at den ville blive lysere når den begyndte at tørre.
 • Det er en god idé at være 2 om det, da det tager rigtig lang tid fordi man bruger en pensel. Sørg for at starte det samme sted og bevæg sig hen af væggen sammen, for hvis man får malet det samme sted 2 gange, vil komme en tydelig streg når det er tørret. Det skete for os, da K malede foroven og jeg malede for neden, men da vi ligesom mødtes på midten blev der hele vejen hen malet 2 gange, så der var en vandret streg på hele væggen. Så ellers skal man have 2 stiger, eller gøre det selv. K tog andet lag selv, for at sikre der ikke kom sådan en streg igen.
 • Når du er færdig med første lag og det ser fint ud, behøver man ikke at male 2. lag. Men hvis der er nogen få steder man mangler, kan man med normalt maling lige klatte lidt ovenpå også ser man det ikke når det tørrer, det kan man ikke med kalkmaling. Hvis der er steder der mangler, er det bedre at give et lag mere. Vi havde købt 1 spand (2,7 L) og det passede perfekt til 2 lag til på vores væg (der var endda en lille rest).
 • Tørretiden er forholdsvis hurtig og efter 4 timer kan man male 2. lag. Væggen er mere tørstig 2. gang, så der går lidt mere maling til. Jeg vil anbefale at man maler væggen 2 gange, da det endelige resultat var så flot i forhold til 1. lag.
 • Vi brugte ikke nogen topcoat/sealer, da det kun er nødvendigt hvis væggen skal være mere robust eller kunne tåle vand (det kan være en god idé hvis man gør det i køkkenet eller på badeværelset)

Jeg er vildt glad for at jeg stødte på denne type maling og hvis jeg havde muligheden mellem at spartle eller bruge kalkmaling, vil jeg til enhver tid bruge dette. Det giver samme udtryk, endda lidt pænere efter min mening, også har man ikke “ødelagt” væggen. Derudover er det også langt nemmere at arbejde med eftersigende 🙂 Sig endelig til hvis I har nogen spørgsmål <3

Forrige Indlæg Næste Indlæg

RELATEREDE INDLÆG

1 Kommentar

 • Svar Nikki Lund at

  Kalkmaling er simpelthen bare så lækkert at kigge på! Det er blevet super flot 🙂
  Kram,

  http://nikkilund.dk

 • Skriv en kommentar